Jag var på Gräv 05 i Helsingborg i helgen.
Temat var
"Gräv" och alla föreläsningar var knutna (mer eller mindre) till
detta tema.
Inledningen
bestod av en intervju/samtal med Symour Hersh, känt från
avslöjanden som sträcker sig från Song Mi- masakarna under Vietnamkriget
till Abu Ghraib idag.
Han var rätt anekdotisk i inledningen, men trots att han själv hade en positiv grundsyn och en orubblig tilltro till journalistiken (även om jag fick en känsla av att det var hans egen journalistik han hade tilltro till) var han pessimistisk inför dagens medieutveckling i USA. De traditionella nätverkens (ABC, CBS, NBC) inflytande har minskat och Bush administrationen är, i stort sätt, okänsligt för det negativa press de får. Detta är en stor skillnad från tidigare administrationer. Hersh exemplifierade med Lyndon Johnsons beslut att inte söker omval, till stor del beroende på en massiv presskritik.
Hersh pratade om hans arbetssätt men ville inte tala om källor. Han säger att hans källor är ofta anonyma för läsaren, men att han själv och oftast hans redaktör vet vem det är. Han sade också att han aldrig använder sig av källor som är
enbart muntliga om det inte finns åtminstone *något* dokument som stödjer det som sägs.
Näst ut var Kalla Fakta om avvisningar till Egypten,
med hjälp av maskerade amerikanska agenter och ett CIA-chartrat plan.[länken går till en mycket givande ställe där TV4 har lagt inte bara alla program som webb-tv utan också till manus på både svenska och engelska] En mycket intressant redogörelse för arbetsmetodiken på en gräv-redakion. Sven Bergman, Joachim Dyfvenmark och Fredrik Laurin jobbar i team och har jobbat tillsammans i fyra år. Det ger en kontinuitet och stadga som tillåter att var och en kan ha en svacka och vet att de andra täcker upp.
Det var en redogörelse som innehöll spännande berättelser
från Egyptiska fängelser, spionliknande försök att skaka av regeringsskuggor men också om ett mycket hårt, tråkigt och slitsam jobb med timmar i telefon och trista genomgångar av dokument efter dokument.
Roligaste var nar Sven Bergman berättade om en telefonsamtal med en (som han trodde) underbar källa som jobbade med avvisningar på Bromma.
Efter en mycket lång stund kom han fram till att killen pratade om av isningar (av flygplansvingar) och inte avvisningar av flyktningar.
På lördag var det först "Gräv på schemat" med Pelle Sundberg från Mitthögskolan i Sundsvall. En intressant inblick i hur de jobbar, men inget som skilde sig dramatiskt från hur vi jobbar på JMK. Alltid intressant att se hur andra utbildningar fungerar.
Därefter höll jag själv en punkt - Gräv med datorn. Jag var otroligt nervös. Det var en skara som jag kände att jag verkligen inte ville göra bort mig (professionellt - socialt är det redan kört *S*). Andra får ge ett omdöme om jag lyckades eller inte.
På EM var jag först på Gräva
i historien med Anne Sörman (författare och frilansjournalist) och Torbjörn Svensson (HD/NST) som berättade om sina arbeten. Anne Sörman har tillsammans med Arne Sundelin undersökt spetälska i Sverige. Torbjörn
Svensson grävde fram historien om en totalt okänd donator från Lund som testamenterade 20 miljoner kronor till Helsingborgs stad. Anne var mycket bra, men jag var lite besviken. Det var mycket återberättande av jobbet som sådan och ganska lite om metodiken. Jag ville veta mer om specifika problem förknippade
med historiska källor.
Så jag stack under pausen till paneldebatten om Grävande journalistik i Europa med Dick van Eijk, Sanna Klinghoffer (SR), Nils Hansson
(SVT), Åsa Nicander (HD/NST) och Ulrikke Moustgaard (frilans, DK). Moderator:
Torbjörn von Krogh (Pressens tidning). Fem på scenen och 22 lyssnare. Ganska lam diskussion. Alla var överens om att mer grävande behövdes, att det var
svårt att få till grävjobb över nationsgränser, att det fanns problem med att gräva i känsliga ämnen som kultur, religion, bidrag osv. Men inget nytt och inga konkreta förslag egentligen.
Festen var kul ett tag. Guldspadar delades ut. Hög ljudnivå. Live musik där Hannes Råstam visade upp fin basfärdighet. Många spydde.
Men jag kände att jag var för gammal och stack vid 11-tiden till hotellet. Det visade sig vara ett misstag. Jag lämnade hotellbaren vid halvtre tiden, med god insikt i hur lätt det var att få ner riktig Irländsk
whisky och till rop av "fegis" från en guldspade vinnande TV-journalist.
Söndag morgon var jag på en paneldebatt om journalistiken och det personliga engagemanget. Lena Katarina Swanberg,
författare till böckerna om Pela Atroshi och Annika Östberg, Hannes Råstam, reporter på Uppdrag Granskning, som tog sig an "fallet Ulf", och Trond Sefastsson, som granskat fallen Veija Borg och Yasser Askar berättade problemen med att jobba med sådana fall.
Mycket intressant. För egen del tyckte jag att diskussion om frustrationen över att ha så mycket material med begränsat publiceringsutrymme var intressant. Det öppnar för nya diskussioner om digital mediers "obegränsat" utrymme men kräver en annan arbetsmetodik än den gängse på edaktionerna.
Allt som allt tyckte jag att det var en bra Gräv. Väl organiserat, intressanta diskussioner och kul att träffa kollegorna. Enda kritiska synpunkt skulle vara att det var för lite fokus på själva arbetsmetodiken och för mycket på återberättande av själva berättelserna.
(Jag bandade samtliga föreläsningar jag var med på och de kan hittas på http://markmedia.blogs.com/markmedia/grv_05/index.html.
Ljudkvaliteten varierar, men är hörbar i samtliga fall.)
Recent Comments