Del 2 finns nu
Twitter, ett microbloggssystem där meddelanden inte kan vara längre än 140 tecken, har börjat slå igenom i Sverige. Tanken med 140 tecken är att tjänsten ska kunna uppdateras från mobiltelefonen genom SMS.
Traditionellt har Svenska mediemänniskor (de få som använder sig av microbloggande) nyttjat Jaiku men mycket tack vare ett initiativ från Billy McCormac (@billym_timbro) vid Timbro har, under de senaste veckorna, ett stort antal svenska politiker och ungdomsförbund tagit plats. [Detta påminner mig om hur både webben och blogosfärn utvecklades, där högern var snabb på att se och testa möjligheterna med ny kommunikationstekniker, medan vänstern tvingades senare försöka hinna ikapp.]
Att politiker och ungdomsförbunden nu tar plats på Twitter kommer att tvinga journalister att följa med. Förhoppningsvis kommer dessa journalister att upptäcka att en växande skara av sina läsare/lyssnare/tittare finns där redan och vill inget annat än att kommunicera med dem. Än viktigare, kommer de att se att de som inte är deras nuvarande läsare/lyssnare/tittare finns här, och kanske tom inse att om inte journalistiken och journalister finns där marknaden finns kommer de att dö än snabbare än de fruktar (och i vissa fall t.om. förtjäna) .
Redan nu hör jag invändningen att detta kommer att kräva tid och ropen: "när ska vi hinna jobba!" hörs med.
Ni måste verkligen förstår att detta - kommunikation och konversationen med en intresserat allmänhet - är ditt jobb. De etablerade medier som inte förstår detta kommer att dö. Så enkelt, så förfärligt, så svårt, är det. Men det är en annan post :-)
Så, här kommer några tips för, i första hand, journalister som nu ger sig ut i detta okända Twittersfär.
Man kan säga att det finns, i grova drag, tre överlappande användningsområden:
- Att samla information
- Att distribuera information
- Att konversera
Av dessa är konversationen viktigast men jag tar den sist. Vi börjar med baskunskaperna.
Hur man skaffar ett Twitterkonto:
Man tar sig till twitter.com
Klick på "get started"
Välj ett användarnamn.
Klick på "I accept" och nu är du inne i systemet.
Nu kommer du att frågas om du vill att Twitter ska lokalisera dina kontakter genom att gå igenom din epost adressbok. Du måste ge adress och lösen till din epost till Twitter för att detta ska ske. Det är ett smidigt sätt att se vilka av dina kontaketr som redan finns på Twitter men gör det inte om du känner en osäkerhet vid att lämna bort ditt lösenord till en tjänst du inte känna till.
Dags att lägga till en del information så att presumtiva följare kan få en bild av vem du är. Det är viktigt för förtroendet för dig att denna information finns.
Ett till fyra är självklara.
5 ger URLn till antingen websidan eller bloggen. För organisationer, länk till relevant sida inte till hemsidan (tex om du har en kanal flr stockholmsrubriker, länka till Stockholmssidorna). För individer gärna till din blogg om den finns annars till hemsidan för organisationen.
6 ger dig tillgång till en widget som visar dina tweets på vald websida
7 Igen, en förtroendeskapande sak. Ge lite info om dig själv eller din organisation och tar det inte för givit att folk vet vem ni är
8 Var ni befinner er. Formeln "Stockholm, Sweden" [landsort, land] är bra ty den låter folk lättare hitta er i flera av de geografiska twittersökmotorer som finns. (Jag tar upp dessa i ett kommande inlägg.)
9 bara välja :-)
10 Detta är en viktig inställning. Man kan ha öppna eller stängda twitterströmmar. I ett öppet ström kan vem som helst välja att följa dig och alla dina offentliga tweets (det finns möjligheter att skicka privata direkta meddelanden -DM- som inte läsas av andra än de man skickar till) kommer att hamna i den öppna delen av Twitter, kommer att kunna läses av vem som helst och kommer att samlas in av sökmotorer.
I en stängd ström måste alla som vill följa dig be om det och bara de som du väljer att släppa in kommer att kunna se dina tweets. Sökmotorer kommer inte att samla in din tweets.
Det finns i allmänhet inget som helst anledning att ha stängda strömmar. Det är svårare att följa dig, du får ingen google-juice, det ser asocialt ut och skapar badwill. Öppenhet bör vara första instinkt vid alla social medier.
Nästa inställning är fliken "devices". Här lägger du till ditt mobilnr så att du kan uppdatera Twitter via sms.
Därefter kommer fliken "notices". Viktigt här är inställningen "replies". Man har tre val. Att se svaren riktad till dig från alla, även de man inte följer, att se svaren riktad till dig från bara de som du själv följer, eller inga alls.
@-symbolen spelar en viktig roll i Twitter. Vill man uppmärksamma någon att man pratar med dem måste man lägga @ framför deras Twitternamn:
Titta på dessa två bilder:
I det ena kommer @craigmcginty att se att jag svarar eller ropar på honom, den andra kan ses som en allmän kommentar till alla intresserade.
Mitt råd är att välja "all @-replies". Det är också bra att kryssa för både "new follower" och "direct message".
Under fliken Picture lägger du upp en bild.
Fliken Design tillåter dig att pimpa sidan, men vänta ett tag med det tills du känner dig hemma i systemet. För företag kan det vara viktig att "branda" din sida så att det syns vem det är som har kontot.
OK. Nu är du redo att twittra. Nästa del kommer att diskutera hur man kan använda Twitter som en informationskälla. Jag kommer att ta upp vilka verktyg som finns det att hitta folk, följa trender, bevaka nyckelord mm.
Tack webmaster för ett sådant meningsfullt blogginlägg. Jag är imponerad av din syn på Markmedia: Twitter for journalister (och andra): Del 1 - baskunskaparna.
Posted by: lowes coupon | December 12, 2011 at 22:10
Enligt Early October Sweden AB verkar det som om Socialdemokraterna har tagit täten i "Twitterracet". För det var väl kommunikation som det handlade om?
239 following_me och 253 followers_me är status på deras Twitterkanal, http://twitter.com/socialdemokrat
När ska exempelvis Moderaterna och Centerpartiet börja intressera sig för andra twitteranvändare?
Posted by: Anders Löwdin | January 11, 2009 at 23:32
Bra skrivet! :)
Posted by: Suzanne | January 10, 2009 at 01:05
@haa I min värld är det inte antingen eller utan både och. Och jag håller inte med om att världen vänder sig från Twitter till Jaiku (där jag naturligtvis finns som markmedia - adda mig gärna). Empirin talar emot. Om nu delar av det politiska etablissemanget hittar till Twitter måste journalister och andra också dit. Tom den svenska Jaiku-bubblan håller med om det :-)
Posted by: markmedia | January 08, 2009 at 22:33
Den självklara frågan: Varför ska man ta sig från jaiku till twitter när resten av världen gör tvärtom?
Posted by: Haa | January 08, 2009 at 22:22
Jättebra, tack!
Posted by: Mary | January 08, 2009 at 22:20